Vanliga frågor

Några av våra vanligaste frågor och svar

  • Måste jag sota?

    Ja! Sotning styrs av Lagen om Skydd mot Olyckor (LSO) och innefattar två huvuduppgifter: sotning och brandskyddskontroll.

    Det är kommunens ansvar att se till att dessa tjänster utförs. I majoriteten av kommunerna anlitas ett eller flera företag för att sköta dessa uppgifter.

  • Hur ofta ska jag sota?

    Sotningsfrekvensen bestäms av varje enskild kommun. För braskaminer och kakelugnar är den vanliga tidsfristen 3 år. Restaurangköks imkanaler kräver sotning tre gånger per år, medan kolgrillar i samma miljö behöver sotning sex gånger årligen.

    Vedpannor sotas, beroende på hur ofta de används och deras utrustning, mellan en till två gånger per år.

  • Vad kostar en sotning?

    Priset för sotning bestäms av din kommun. I många kommuner genomförs en upphandling där ett eller flera företag väljs ut för att utföra sotningsarbetet.

    Priset fastställs i samband med denna upphandling. Aktuella taxor kan hittas på SBFF:s hemsida.

  • Får jag sota själv?

    Det är möjligt att ansöka om egensotning inom din kommun. Beslutet om du får sota själv eller välja ett annat företag än det kommunen anlitat ligger hos kommunen.

  • Hur kan jag utbilda mig till sotare?

    Sveriges enda sotarskola ligger i Rosersberg, strax norr om Stockholm. Utbildningen varar i 20 veckor, där teori kombineras med praktiska moment.

    Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som ansvarar för utbildningen. Mer information finns tillgänglig här.

  • Måste jag sota köksfläkten?

    Även om den traditionella imkanalen, ofta känd som köksfläkten, inte längre kräver sotning, kan det fortfarande finnas ett behov av det. Kontakta oss om du är osäker eller har frågor.

  • Varför ska man göra en branskyddskontroll?

    Brandskyddskontrollens syfte är att identifiera fel och brister i eldstäder. Med tanke på att en tredjedel av alla bränder i villor, radhus och fritidshus har sitt ursprung i eldstäder, blir denna kontroll en central komponent i arbetet för att förebygga bränder.

  • Vad kostar en brandskyddskontroll?

    Södertörns Brandförsvarsförbunds direktion fastställer priset genom politiska beslut. I flertalet kommuner görs upphandlingar där ett eller flera bolag väljs ut för att sköta brandskyddskontrollen.

    Prissättningen sker i samband med denna upphandlingsprocess. Aktuella taxor kan hittas på SBFF:s hemsida.

  • Hur ofta ska jag kontrollera min öppna spis?

    En öppen spis bör i regel genomgå kontroll var tredje år. Om du endast eldar vid särskilda tillfällen årligen, bör kontrollen ske var sjätte år. För mer information, besök MSB:s hemsida. 

  • Vem får utföra en brandskyddskontroll?

    Endast certifierade skorstensfejare har behörighet att utföra brandskyddskontroller. De har fullgjort en 40 veckors utbildning och besitter minst tre års praktisk erfarenhet.

    Dessutom måste brandskyddskontrollanten arbeta inom ett företag eller organisation som genomför brandskyddskontroller enligt Lagen om Skydd mot Olyckor (LSO).

    För mer information, besök MSB:s hemsida.

  • Vad händer om jag inte sotar eller gör en brandskyddskontroll?

    Förutom den uppenbara risken med ökad brandfara kan fastighetsägare även riskera böter eller andra påföljder enligt LSO.

  • Hur gammalt är sotaryrket?

    Historiskt sett har sotaryrket funnits i Sverige sedan medeltiden. Sotarna hade som uppgift att förhindra bränder, som var en vanlig katastrof i städernas träbyggnader. Med industrialiseringen och införandet av centralvärme blev sotarens arbete ännu viktigare.

    Sotarna har alltid haft en viktig roll i att skydda samhället från brandrisker och säkerställa att människor kan värma sina hem säkert.